Cum au decurs tranzactiile imobiliare in anul 2013

Anul 2013 a adus schimbari majore pe piata imobiliara si asa grav afectata de criza financiara. Inceputul anului venea cu predictii imbucuratoare pentru banci, pentru dezvoltatorii imobiliari, dar si pentru agentiile imobiliare, predictii care pana in prezent s-au adeverit doar intr-o mica masura. Preturile imobilelor, care conform parerilor expertilor imobiliari trebuiau sa creasca, au cunoscut la nivel national chiar o scadere medie cu 4,5%. Acest lucru se poate vedea clar la o simpla trecere in revista a anunturilor imobiliare postate de-a lungul anului pe site-uri de genul www.gimo.ro. Multe anunturi de la agentii imobiliare nu si-au gasit cumparatori atat datorita lipsei banilor cat si a conditiilor de creditare deloc avantajoase.

agentii imobiliare

Cu toate acestea, chiar daca pretul pe metru patrat a scazut la nivelul intregii tari, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a anuntat ca in primele 8 luni ale acestui an, numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu 17,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceeasi statistica arata ca Bucurestiul ocupa primul loc cu un numar de 37.544 de tranzactii incheiate, urmat indeaproape de judetul Timis cu 32.700 tranzactii incheiate, locul trei fiind ocupat de judetul Arad cu un numar de 27.941 tranzactii imobiliare in primele 8 luni ale lui 2013. Toate agentiile pot spune ca in sfarsit piata imobiliara s-a miscat putin, chiar daca preturile sunt mici si comisioanele pe masura.

Motivele cresterii numarului de tranzactii imobiliare si al scaderii preturilor

Guvernul Romaniei a incercat la inceputul acestui an o redresare a pietei imobiliare si a tuturor ramurilor ce tin de aceasta (banci, dezvoltatori imobiliari, agentii imobiliare, etc) prin intentia neconcretizata nici pana in acest moment de modificare a programului Prima Casa in programul Noua Casa. Cele mai multe stiri imobiliare anuntau la inceputul anului ca in urma acestei modificari se doreste ca prin intermediul programului sa se poata achizitiona numai locuinte noi, dar totul a ramas in faza de proiect. Singurul proiect guvernamental care s-a desfasurat in conditiile anului anterior a fost programul Prima Casa.

Chiar daca nu au fost aduse modificari programului, scaderea preturilor imobilelor a rezultat in cresterea numarului de locuinte vandute care se incadrau in cei 60.000 de euro garantati de catre stat. Cele mai bune oferte imobiliare de la agentii s-au vandut ca painea calda prin intermediul acestui program.

Motive pentru care preturile imobilelor au scazut

1. Lipsa conditiilor de creditare avantajoase - multe banci inca sunt reticente in a acorda credite de orice fel, dar mai ales ipotecare, intr-o economie in care cei creditati isi pot pierde locul de munca foarte usor.

2. Nesiguranta locului de munca - acest aspect face ca multe persoane care si-ar dori sa isi cumpere o locuinta sa se gandeasca de doua ori inainte de a face acest pas. Chiar daca marile agentii imobiliare din Bucuresti au oferte din cele mai diverse, clientii sunt inca putini si reticenti.

Ce a determinat vanzari mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut

1. Programul Prima Casa - cei ce au un post cat de cat sigur, intr-o companie mare, au profitat din plin de scaderea preturilor si au ales momentul oportun pentru achizitii imobiliare. Chiar daca preturile vor mai scadea sau nu, cumpararea unei locuinte in acest moment poate fi numita o afacere buna, acestea fiind preturile reale la care ar trebui sa se vanda imobilele. Exista agentii imobiliare Brasov spre exemplu, care au inregistrat un numar impresionant de tranzactii imobiliare datorita acestui program.

2. Pretul scazut pe metru patrat - scaderea pretului pe metru patrat este deasemenea un motiv pentru care majoritatea celor ce si-au cumparat un imobil in acest an au hotarat sa investeasca in imobiliare.

Indiferent de motivele care au dus la cresterea vanzarilor pe piata imobiliara, se poate observa ca site-urile specializate in promovarea anunturilor imobiliare precum www.gimo.ro au avut postate anunturi noi in toata aceasta perioada. Asta demonstreaza ca piata imobiliara s-a miscat in sus chiar daca la un nivel foarte mic.

Care e rolul agentiilor imobiliare intr-o tranzactie?

share facebook